Toiminimen perustaminen (in Finnish)

Kokosin sivutoimista yrittäjyyttä koskevat ohjeet itselleni. Koska virallinen ohjeistus on paikoin melko sekavaa ja jopa ristiriitaista, koin tällaisen yhteenvedon olevan tarpeen. Ohjeet koskevat pääasiassa kevyttä digital nomad -tyylistä yrittäjyyttä. Päivitys 5.4.2017: päivitetty artikkeli uusia lakeja (2017) vastaavaksi koskien seuraavia: ALV, YEL, kirjanpito, tilinpäätös ja tasekirja. Uusien lakien myötä pienyrittäminen (mikroyrittäminen) on entistä vaivattomampaa.

Välttämättömät tai vahvasti suositellut toimenpiteet

 1. Täytä perustamisilmoituslomake Y3.
  • Perustamisilmoituksella voi ilmoittautua mm. arvonlisäverovelvolliseksi, ennakkoperintärekisteriin, työnantajarekisteriin ja kaupparekisteriin. Y-tunnuksen saa parissa päivässä, mutta rekistereihin merkitseminen vie yleensä 3 viikkoa.
  • Ei maksa mitään.
  • Kaupparekisteriin rekisteröityminen maksaa. Pakollista vain tietyissä tapauksissa.
  • Toimialaluokitus valitaan tilastokeskuksen listalta.
 2. Ilmoittaudu ennakkoperintärekisteriin.
  • Tapahtuu helpoiten perustamisilmoituksen yhteydessä.
  • Rekisteriin tulee kuulua, jotta korvauksen maksajan ei tarvitse tehdä ennakonpidätystä (tarvitsisi verokorttisi).
  • Kuulumalla rekisteriin, voit laskuttaa.
  • Ilmoita maltillinen tuloarvio.
 3. Ilmoittaudu ALV-rekisteriin.
  • Helpoiten tapahtuu perustamisilmoituksen yhteydessä.
  • Alle 10000 € (vuonna 2017) liikevaihdosta ei tarvitse maksaa ALV:tä (eikä siten myöskään kuulua rekisteriin). Rekisteriin voi kuitenkin ilmoittautua, eikä se maksa mitään.
  • Todennäköisesti haluat ilmoittautua rekisteriin, koska asiakkaalle on mukavampaa maksaa esim. 1000 € + ALV kuin 1240 € (olettaen 24 % ALV-kannan). Hän saa tällöin 240 € ALV-vähennettävää. Et itse kuitenkaan menetä 240 € ALVeihin menevää erotusta, jos liikevaihtosi jää alarajan alle. Sinun täytyy olla ALV-rekisterissä, jotta voit laskuttaa arvonlisäveroja.
  • Kannattaa hakea mahdollisimman pitkää verokautta, eli vuosi. Pituus riippuu liikevaihdosta, sivutoiminen yrittäjä todennäköisesti saa vuosittain maksettavan kausiveron.
  • Jos olet toimintaa aloittaessa arvioinut liikevaihdon alle 10000 euroon, mutta 10000 euron raja ylittyykin kesken tilikauden, sinun on rekisteröidyttävä arvonlisäverovelvolliseksi ja maksettava vero takautuvasti. Arvonlisävero on maksettava koko tilikauden myynnistä, ei vain 10000 euroa ylittävästä osasta. Tällöin maksat myös myöhästymismaksua (15 %). Tämänkin vuoksi kannattaa rekisteriin aina ilmoittautua.
  • ALV-rekisteriin voi liittyä helposti myös jälkikäteen maksutta, huomioiden kuitenkin edellä mainitut mahdolliset myöhästymismaksut.

Vähemmän kiireelliset toimenpiteet

 1. Hanki YEL-vakuutus.
  • Vakuutus on tavallisesti pakollinen. Sitä ei kuitenkaan tarvita ensimmäisen 6 kk aikana, joten tämän kanssa ei ole kiire.
  • Tarvitaan, jos arvioitu työtulo on vähintään 7 645,25 € vuodessa (vuonna 2017).
  • YEL pohjautuu työtuloon, joka on arvioitu työpanoksen hinta markkinoilla. Ei siis liity oikeisiin tuloihin, vaan voi olla jopa täysin hatusta repäisty luku. Arvioitu työtulo ei sisällä ALV:tä. Yrittäjä arvioi/päättää oman työtulonsa.
  • Jos tienaa yli minimityötulorajan verran ja silti arvioi työtulonsa minimirajaa pienemmäksi, voi Eläketurvakeskuksella olla jotain sanomista asiaan. Jos arvioi työtulokseen minimirajan (oli todelliset tienestit mitä vain), ei kellään pitäisi olla mitään sanottavaa.
  • Vuonna 2017 alle 53-vuotiaiden YEL-maksu on 24,10 % työtulosta.
  • Aloittava yrittäjä saa maksuunsa alennuksen neljän vuoden ajaksi.
  • Työtuloa voi yritystoiminnan kehittyessä muuttaa, mutta ei takautuvasti.
  • YEL-vakuutus otetaan niitä tarjoavasta vakuutusyhtiöstä.
 2. Hanki yritykselle pankkitili.
  • Ei pakollista. Tästä ei ole mitään viranomaismääräystä, vaan puhtaasti pankkien politiikka. Mikä tahansa tili käy, myös yksityistili. Arvioi itse, onko tarpeen.

Kirjanpito

Kirjanpito on pakollista.

Kahdenkertaisessa kirjanpidossa on ainakin kaksi tiliä (debit ja credit) ja tavallisesti kirjanpito on suoriteperusteista. Tämä tarkoittaa, että kirjaukset tehdään silloin kun jotain suoritetaan, ei silloin kuin maksetaan. Esim. jos asiakas ostaa ja saa tuotteen joulukuussa, tapahtuu suorite joulukuussa, vaikka asiakas maksaisi vasta tammikuussa.

Jos liikevaihto on tarpeeksi pientä (sivutoimisella käytännössä aina), voidaan käyttää maksuperusteista yhdenkertaista kirjanpitoa, jolloin kirjaukset perustuvat maksupäivämääriin, ja ne merkitään yhdelle tilille. Kirjanpitoon merkitään menot, korot, verot, tulot, sekä tavaroiden/palvelujen käyttö. Yhdenkertaisessa kirjanpidossa tilikausi on kalenterivuosi.

Kirjanpidon voi tehdä vaikka taulukkolaskentaohjelmalla. Tositteita on säilytettävä 6 vuotta tilikauden päättymisen jälkeen. Tasekirjaa ei enää 1.1.2016 voimaan astuneessa kirjanpitolaissa tunneta, vaan nykyään puhutaan vain tilinpäätöksestä. Mikroyrityksenä sinun ei tarvitse tehdä tilinpäätöstäkään (katso ehdot laista). Kaikki materiaali voidaan säilyttää sähköisessä muodossa.

Verotili

Verot maksetaan OmaVero-palvelussa (korvasi 2017 alussa vanhan Verotili-palvelun). Palvelussa käydään tekemässä ALV-kausiveroilmoitus sekä sähköinen veroilmoitus. Jos ALV-ilmoitusjakso on kalenterivuosi, kausiveroilmoitus on annettava kalenterivuotta seuraavan helmikuun loppuun mennessä. Veroilmoitus laaditaan kirjanpidon perusteella, viimeistään huhtikuun kolmantena päivänä. Tärkeät päivämäärät selviävät niitä varten perustetulta sivulta.

Muuta

Starttiraha

 • Starttirahan edellytyksenä on yrittäjyyskurssin suorittaminen tai aikaisempi yrittäjäkokemus (toiselta toimialalta, koska starttiraha koskee yrittäjälle uusia toimialoja).
 • Starttirahaa ei myönnetä yritystoiminnan aloittamisen jälkeen.
 • Yrittäjyyskurssikoulutuksen voi lupautua tekemään jälkikäteen, mutta yritystoimintaa ei saa aloittaa ennen starttirahapäätöstä.

Kustannukset tuntipalkattuna vs. toiminimen alla?

Kustannukset määräytyvät paperinpyörittelystä, muutamasta vakuutusmaksusta ja mahdollisista yrityskohtaisista etuuksista. TyELin ja YELin ero on pieni, joskin työtulolla voi hieman pelata.

Onko yrittäjällä muita pakollisia maksuja kuin YEL?

Yrittäjällä ei ole muita pakollisia maksuja kuin YEL, eikä sitäkään tarvitse maksaa jos työtulo on tarpeeksi pieni. Päätoimiselle yrittäjälle suositellaan kuitenkin tapaturmavakuutuksia yms.

Päätoimisen yrittäjän voi kannattaa ottaa sairauskuluvakuutus jo nuorena: vakuutusta ottaessa selvitetään historia, ja todennäköisesti ei myönnetä vakuutusta vanhoja vaivoja koskeviin asioihin. Esim. jos selkä on hajonnut jo nuorena, mutta vanhana ei sen kanssa enää pysty tekemään töitä, et saa tästä vakuutuskorvauksia jos vakuutusta ei ole otettu jo nuorena.

Rekistereistä poistaminen (väliaikaisesti)

Maistraatissa tai sopivilla lomakkeilla voi määrätä, kuuluuko ALV- tai ennakkoperintärekistereihin. Jos pääsee ALV-ilmoitusjakson vuosimenettelyyn, ei rekistereissä itseään kannata säätää edestakaisin, koska kirjanpidollinen vaiva on pieni.

Send me email or comment below:
(Please note: comments with direct links to commercial sites might not be published.)
Creative Commons License  This article by Olli Helin is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License
Powered by GainCMS